© 2014 Ràdio Insurrecta
Designed by Reclam

Eurodiputats socialdemòcrates traeixen a la gent d'Europa en una votació sobre el TTIP

La campanya no al TTIP denuncia que una vegada més, la coalició entre conservadors, socialdemòcrates i liberals europeus ignora els anhels de justícia i democràcia real de la ciutadania.


Avui, en una votació del Parlament Europeu, la majoria neoliberal de la Comissió de Comerç Internacional (INTA) va aprovar el projecte d'informe que recolza les negociacions de l'Associació Transatlàntica de Comerç i Inversió (TTIP), un dels assumptes més controvertits de l'actual legislatura.


L'informe va en contra de l'opinió pública europea, que es va mobilitzar el passat 18 d'abril en més de 700 ciutats a tot el món. A les mobilitzacions se sumen les quasi dos milions de signatures a la Iniciativa Ciutadana Europea que s'oposen a aqueix acord comercial entre la UE i Estats Units, ja que suposaria la pèrdua de més d'un milió d'ocupacions i un atac sense precedents als drets laborals, socials i ambientals.

La campanya “No al Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió”, recolzada per més de 250 organitzacions i plataformes de l'Estat espanyol, valora molt negativament el text de l'informe: “La majoria dels membres de la Comissió de Comerç de l'Eurocambra han donat l'esquena als seus propis electors, perquè han tornat a recolzar una política econòmica i comercial que és una de les causes fonamentals de la creixent pobresa, exclusió social i la desocupació estructural que pateixen milions de persones a Europa i el món”. 

“La gran coalició entre PP i PSOE, i la complicitat de CiU i PNB, ha tornat a demostrar que els importen més els dictats dels grups de pressió empresarials que defensar els interessos de la majoria de la població. Una vegada més els interessos econòmics i comercials estan per sobre dels drets humans. Es tracta d'una traïció pura i simple”, recalquen integrants de la campanya #NoalTTIP.

Amb la votació també van recolzar la polèmica proposta de la Comissió Europea per a una “solució de controvèrsies Inversor-Estat”, un sistema jurídic paral·lel conegut com ISDS, que anul·la l'Estat de Dret i atorga poders privilegiats a inversors estrangers a través de tribunals privats que actuen al marge de la justícia formal. “Un vertader atac a la democràcia i la sobirania parlamentària”, assenyalen integrants de la campanya #NoalTTIP.

L'esmena de transacció presentada en l'últim moment pel president de la Comissió de Comerç, el socialdemòcrata Bernd Lange, va deixar caure una frase clau rebutjant l'ús dels mecanismes ISDS, i va recolzar en canvi les propostes de “protecció d'inversió” en el TTIP introduïdes per la Comissària de Comerç de la UE, Cecilia Malmström, a principis d'aquest mes.

La bancada socialdemòcrata va rebre dures critiques en les xarxes socials pel seu suport a aquest mecanisme d'arbitratge, ja que anava ser una de les seues “línies roges” en les negociacions del TTIP. Com a resposta, intenten “justificar” el seu vot a través de Twitter dient que “han defensat un informe en contra del ISDS”. Una mentida descarada.

Gràcies a la pressió de la ciutadania, s'han conegut diferents casos ISDS en els quals les empreses han demandat als estats per les lleis o mesures que protegeixen la salut pública i el medi ambient, o tractaven de garantir l'accés als serveis públics, entre uns altres.

Justament pel rebuig que provoca el mecanisme ISDS, est va ser retirat de les negociacions del TTIP al gener de 2014. La Comissió Europea va realitzar una consulta pública que va rebre un rècord de 150.000 respostes, i en la qual més del 97% rebutjava la inclusió del mecanisme ISDS en el TTIP.

No obstant açò, amb aquesta votació el grup socialdemòcrata ha tornat a confirmar el seu suport incondicional a un programa capitalista que anul·la qualsevol compromís amb el model social europeu.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada