© 2014 Ràdio Insurrecta
Designed by Reclam

El festival Iboga comença a la platja de Tavernes amb una previsió de 22.000 assistents internacionals



La tercera edició del Iboga Summer Festival, l'únic festival de l'estat espanyol especialitzat en música balkan, gypsy, ska i swing, comença el dijous a la platja de la localitat valenciana de Tavernes de la Valldigna amb unes previsions d'assistència de 22.000 persones procedents de tot el món. L'organització espera així superar en un 22% els 18.000 “iboguers” que van participar en l'edició anterior, celebrada l'any passat a la platja de Cullera.

El festival procura un equilibri diari entre estils i gèneres i està compost per una trentena de grups, en un 80% internacionals. Encapçalen el cartell la banda francesa de ska i rock alternatiu Babylon Circus; la formació indobritànica Asian Dub Foundation, que exhibirà la millor mescla coneguda de música electrònica, dub, punk, funk, reggae i sons d'arrel bengalí; l'alemany Gentleman amb les seues innovacions estilístiques del reggae jamaicà; The Beat, banda capdavantera de la segona ona de ska britànic en els 80; i la llegendària Fanfare Ciocarlia, reconeguda a tot el món com la millor orquestra dels Balcans i que, nouvinguda de Caracassone, realitza en Tavernes l'única parada a l'estat espanyol d'una gira internacional que li portarà també a Mèxic, Colòmbia, Hong Kong, Emirats Àrabs i EUA.

La multiculturalitat de l'esdeveniment s'estén també a la seua ambientació, basada en la recreació de civilitzacions perdudes. Una piràmide maya de nou metres d'altura presidirà l'escenari principal i els qui passegen pel recinte podran trobar també les recreacions d'un tòtem de més de sis metres, d'un indi natiu de cinc metres fumant pipa i, fins i tot, d'un elefant.

Participaran grups com Talco, La Fístula Valkánika i La Sra Tomasa


Tot això mentre degusten menjars del món en diversos llocs de gastronomia i se succeeixen en exteriors o a l'interior d'una carpa de circ –accessible de forma gratuïta també als no assistents al festival– diverses activitats paral·leles, com a espectacles de dansa aèria, carioca de llums químiques, malabars de foc i batucades, al costat de tallers de bodi painting, ioga, graffitti i pintura de mans sobre grans suports. Participaran en les activitats tant el públic adult com els seus fills, pels qui el festival també ha planificat activitats de contacontes, tallers de cuina, màgia, música, etc. A més, en col·laboració amb l'associació Jarit, el Iboga albergarà temporalment el Museu de la Cultura Nòmada a partir de la història de la tribu marroquina Aït Khebbach de Hassi Labiad.

Primer dia i programa complet

Els ibogueros començaran a arribar a la zona d'acampada a partir de matí, però el festival començarà a les 12h del dijous amb un taller de ball zíngaro que inaugurarà la programació del Iboga 2015 en la carpa de circ, seguit d'una *batucada i diverses actuacions en directe, entre elles la dels valencians Karra-ska’l. A la tarda, la formació d'origen colombià Burning Caravan obrirà els concerts de l'escenari principal. Li seguiran Antwerp Gypsy Ska Orchestra per donar pas al primer cap de cartell, els lionesos Babylon Circus, amb la seua innovadora mescla de rock i ska alternatiu, i autèntiques figures al país veí. Després d'ells, la primera oportunitat de veure en directe als austríacs Deladap al nostre país, amb la seua combinació de swing, disc i ritmes gypsy. Passada la mitjanit serà el torn de la formació indobritánica Asian Dub Foundation, qui presentarà el seu nou disc Habiti Signal, Habiti Noise, publicat el passat 10 de juliol. El ska punk dels italians Talco i als catalans La Sra. Tomasa tancaran les actuacions del dia, abans de donar pas a la sessió de DJ’s Hapu & Soj, entrada la matinada.

Aquest esperit de música nòmada, de ressons balcànics que viatgen i es fusionen amb altres estils per crear nous sons des de diferents parts del globus i que conviden inexcusablement a ballar, és el que es repetirà la resta de dies en el Iboga. El divendres, amb dues de les actuacions més esperades, la de Rankin Rogers al capdavant de The Beat, la banda que va liderar el british ska en els 80 i que ara presenta nou material en el qual inclou melodies chill i drum & bass; i la de l'alemany establert a Jamaica, Gentleman, amb la seua orquestra The Evolution i les seues innovacions estilístiques del reggae. Un ambient festiu inspirat en part per l'ampli nombre de músics que predomina en la majoria de formacions.

Iboga brindarà el dissabte una altra oportunitat única, la de veure en directe al País Valencià a la millor orquestra dels Balcans, la llegendària Fanfare Ciorcalia, present en bandes sonores del director Álex de la Iglesia, com a Crim Ferpecto. Aquest dia també es pujarà a l'escenari principal el guanyador del concurs de bandes emergents, al que s'han presentat 34 grups de tot l'estat espanyol, resultant 3 finalistes: Stéphanie Cadel et La Caravane, Jamones con Tacones, i La Fístula Valkánika. Les activitats continuaran el diumenge en la carpa de circ i els assistents podran gaudir de la zona d'acampada fins a la tarda del dilluns.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada